2011. szeptember 22., csütörtök

Hand of Doom

A Hand of Doom a Paranoid album második leghosszabb dala a maga 7:07 játékidejével, az egyik nagy klasszikus lassú tempójú zúzós szám a Black Sabbath mellett. Ha viccelni akarnék, mondhatnám azt, hogy ebben a dalban sikerült Geezer Butlernek zseniális módon a két legfontosabb témáját, a háborúellenességet és a drogokat egy szövegbe összehozni, de ehhez a nótához nem illik a vicc. Egyáltalán nem...

A dal szövege elég egyértelmű, nem hagy maga után túl sok nyitott kérdést... Egyes szám második személyben szól a szereplőhöz, aki illúzióit vesztve a vietnami háborúban a kemény drogokhoz menekül. (Ne feledjük, hogy 1970-ben még javában zajlik a háború...) A történet végigmegy az első belövéstől egészen addig, míg emberi roncsként már ahhoz is is segítségre van szüksége, hogy a tűt a karjába döfje. És a végén eljön az elkerülhetetlen...

A szám üzenete kellően szuggesztív, szinte minden sorban ott van. Vettem a fáradtságot és összeszámoltam: a két leggyakoribb kifejezés a tű (5) és a halál (5)... Talán nem véletlen, hogy vannak, aki úgy tudják, hogy Geezert a szám megírására a koncertek után a padlón szétszórt használt fecskendők látványa ihlette.

Rábukkantam egy igazi érdekességre, ezen az oldalon meghallgatható egy korai koncert keverőpultos felvétele valamikor 1970-ből, aminek az a legnagyobb érdekessége, hogy még szinte teljesen más szöveggel játsszák, mint az év végén megjelenő albumon, outroként a Rat Salad-dal, ami aztán a lemezen is követi a Hand of Doom-ot.

Itt egy másik egyedi felvétel is az 1970. december 20-i párizsi Olympia-beli koncertjükről, amit élőben közvetített a brit televízió *nem tudom, hogy volt hozzá bátorságuk ;-)*. Ekkor már 3 hónapja a boltokban volt a Paranoid, de Ozzy itt is eltér a lemezen hallható szövegtől, bár azért eléggé hasonlít hozzá ;-). Ezt a koncertfelvételt egyébként a Magyar Televízió is leadta emlékeim szerint valamikor '87 környékén, valahol még meg is kell lennie egy VHS kazettán, bár nem hiszem, hogy valaha is előkerülne. Még szerencse, hogy azóta van youtube, így már nem is annyira fontos :-)


A lemezen hallható szöveg:
What you gonna do? Time's caught up with you
Now you wait your turn, you know there's no return
Take your written rules, you join the other fools
Turn to something new, now it's killing you

First it was the bomb, Vietnam napalm
Disillusioning, you push the needle in
From life you escape, reality's that way
Colours in your mind satisfy your time

Oh you, you know you must be blind
To do something like this
To take the sleep that you don't know
You're giving Death a kiss, oh, little fool now

Your mind is full of pleasure
Your body's looking ill
To you it's shallow leisure
So drop the acid pill, don't stop to think now

You're having a good time baby
But that won't last
Your mind's all full of things
You're living too fast
go out enjoy yourself
Don't bottle it in
You need someone to help you
To stick the needle in, yeah

Now you know the scene, your skin starts turning green
Your eyes no longer seeing life's reality
Push the needle in, face death's sickly grin
Holes are in your skin, caused by deadly pin

Head starts spinning 'round, you fall down to the ground
Feel your body heave, Death's hands starts to weave
It's too late to turn, you don't want to learn
Price of life you cry, now you're gonna die!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése