2011. október 11., kedd

Összeáll a Sabbath?

Időről időre felröppen a sajtóban a hír, hogy újra összeáll a Black Sabbath, turnézni kezdenek, sőt még egy új lemez is szóba került. Ennek nyilván az az oka, hogy rengeteg ember álma válna ezzel valóra, köztünk természetesen a mienk is... Utánajártam, hogy mi lehet igaz ebből.



Legutóbb augusztusban járta be a hír a világot (pl. itt) az újraegyesülésről, de akkor gyorsan kiderült, hogy senki nem nyilatkozott ilyesmit a Sabbath részéről, csak egy újságírói kacsa volt az egész, Iommy hivatalosan is cáfolta a hírt és elnézést kért miatta a régi barátaitól.

A legújabb hír éppen a napokban jelent meg, miszerint Ozzy nyilatkozta azt, hogy valóban tervezik, hogy összeálljanak.

Tony Iommy blogján semmi utalás nincs erre, csak az augusztusi bejegyzés szól a reunionról, de az ugye éppenséggel határozottan cáfolja azt:

"I'm saddened that a Birmingham journalist whom I trusted has chosen this point in time to take a conversation we had back in June and make it sound like we spoke yesterday about a Black Sabbath reunion. At the time I was supporting the Home of Metal exhibition and was merely speculating, shooting the breeze, on something all of us get asked constantly, "Are you getting back together?" Thanks to the internet it's gone round the world as some sort of "official" statement on my part, absolute nonsense. I hope he's enjoyed his moment of glory, he won't have another at my expense. To my old pals, Ozzy, Geezer and Bill, sorry about this, I should have known better."

 Azóta csak annyit tudni, hogy önéletrajzi könyvével van dedikáló körúton Amerikában.

Ozzy oldalán sincs szó erről, viszont a változatosság kedvéért ő is a legújabb könyvét dedikálja Kaliforniában.

Geezer Butler a blogján egy februári bejegyzésben határozottan cáfolja, hogy bármikor is lenne újra Black Sabbath, akár csak egy turné erejéig sem:


"I would like to make it clear, because of mounting speculation and rumours, that there will be definitely NO reunion of all four original members of Black Sabbath, whether to record an album or to tour."

Bill Ward köszöni szépen, jól van, a Rock 50 című rádióműsorát pátyolgatja és szót sem ejt arról, hogy akár tervbe is lenne véve egy újraegyesülés...

A pletyka újra felröppenésének forrása alighanem az alábbi Billboard interjú Ozzyval. Ebben Ozzy felveti a lehetőségét, hogy tulajdonképpen olyan kevés dolga van mostanában, hogy akár össze is lehetne hozni a Sabbath-ot ismét. Arra a kérdésre, hogy ez lehetséges-e, hiszen Geezer határozottan tagadta ezt, azt válaszolta, hogy ez a dolog képlékeny, de biztos benne, hogy valamikor valaki komolyan fel fogja vetni ezt a kérdést. Most jól érzi magát a bandájában, nem akar visszatérni egy boldogtalan korszakba, de szívesen csinálna egy király BS albumot ismét, hogy megmutassák, hogy még mindig képesek olyat csinálni, amit ők maguk indítottak el. De minél tovább tart ez, annál nagyobb a nyomás rajtuk, hogy valami igazán nagyot alkossanak, emiatt ez csak úgy jöhet össze, ha mindannyian csak ennek tudják szentelni magukat. Ha ez megtörténik, akkor létrejön, ha nem, akkor nem.

"No OZZFest, but you'll be doing some live shows this summer, yes?


I know that I'll do some gigs in Europe and around England for the rest of the tour. I put all my irons in the fire, and whatever turns out the best I go for. I have the great thing of choice now; if I don't want to do something, I don't have to. Maybe I'll do a reunion with Black Sabbath; I'm here if they want to call me. 

Could that really happy? Geezer (Butler) has said no way. 

Well, you know, it's rumbling about. I'm sure eventually somebody will pop the question in a serious manner. I'm having such a good time in my band now, I don't want to go back and have an unhappy time. I'd love to do another great Black Sabbath album to say, "Here we are. We can still do what we started out to do." But the longer it goes on, the more pressure it is, 'cause I don't want people to go, "We waited so many years for this and this is all you have to offer?" The pressure's on if you're gonna do that. You really have to be dedicated to what you do. If it's meant to happen, it'll happen; if it's not meant to happen, it won't.""

Az biztos, hogy rajtuk négyükön kívül mindenki odalenne az újraegyesüléstől, de részükről egyáltalán nem ekkora a lelkesedés. Úgyhogy maradjunk a tuti dolgoknál: az lehet, hogy a Black Sabbath-ot már sosem lehet színpadon látni, de a Sabbath Szombatot igen!

2011.10.26 FRISSÍTÉS

Új hírek érkeztek, talán mégis elindult valami... Először a heavymetal.hu-n futott bele Zoli a hírbe, miszerint a Black Sabbath újra próbál:
A gitáros Tony Iommi nemrég ezt nyilatkozta az eredeti felállású Black Sabbath esetleges visszatéréséről: „Jelen pillanatban még csak beszélünk a dologról. Hogy mi fog történni, azt nem tudom. Jelenleg semmiről sem született konkrét döntés, de legalább már beszélgetünk egymással. Összeültünk egy próbára, zenéltünk egy kicsit, és remek volt. Nem akarok elhamarkodottan nyilatkozni… Nem jelentettünk még be semmit, mert még bizonytalan az ügy. Óvatosan állunk hozzá az egészhez, mert az ilyesmik rosszul is elsülhetnek. „Oh, de hát azt mondtad, hogy újra együtt vagyunk, de mégsem”. Szóval, nem tudok biztosat mondani. Ki kell várnunk, hogy mi lesz. Nagyszerű lenne, ha megvalósíthatnánk az újjáalakulást, és szerintem mindannyian örülnénk neki, de ez egy kicsit bonyolultabb ennél”. 
Forrás nincs megjelölve, úgyhogy kicsit kétkedve fogadtam a hírt, ez gondolom a fentieket végigolvasva nem  is meglepő. A netet végigtúrva én nem találtam semmit, ami erre utalt volna, de Zoli végül csak rábukkant egy friss cikkre, amiben valóban van ilyesmiről szó, ezeket valószínűleg tényleg Iommi nyilatkozta. (További források itt és itt.) Azért mielőtt még túlzottan belelkesülnénk, azért az egyik hivatkozott cikkben az is szerepel, hogy Tony közös lemezt tervez Ian Gillannel is, ami persze szintén nagy durranás lehetne, de azért jelzi, hogy nem a Black Sabbath az egyetlen, ami a fejében jár.

Az azért jó hír, hogy beszélnek egymással (kivéve Geezert, mert utálja a telefont, úgyhogy ő inkább emilezik), zenéltek egyet együtt, élvezték is és még soha ilyen közel nem álltak az újraegyesüléshez.

Én azért megértem őket is... Ha összeállnak még egy-két turné erejéig, az biztos, hogy minden stadiont megtöltenek, ahova csak elmennek, de a franc tudja, hogy mennyire hiányzik ez még nekik (nekünk persze nagyon). De kiadni egy új lemezt, az bizony elég kockázatos, hiszen mindenki egy legalább akkora albumot várna el, mint a Paranoid volt. És erre azért egyáltalán nincs garancia, elég ha belegondolunk hogy mekkora csalódás lehetett anno Black Sabbath rajongóként először végighallgatni például a Technical Ecstasy-t...

Tehát én azt mondom, hogy az újraegyesülést csak akkor higgyük el, ha már kezünkben a koncertjegy, ha pedig még lemezt is adnak ki, először töltsük le és csak akkor vegyük meg, ha tényleg megéri. Ja, és menjünk el minden Sabbath Szombat bulira, mert az tuti! :-D

2011.11.11 11:11 FRISSÍTÉS

No, hát csak igaz volt a sok pletyka, ÚJRA EGYÜTT A BLACK SABBATH!!!! Jövőre lemez és világ körüli turné! És ez most tényleg hivatalos bejelentés, csak megvárták ezt a különleges időpontot vele, ahogy az első lemez is péntek 13-án jelent meg. Mondjuk az első új közös koncertet igazán rakhatták volna június 10. helyett 9-re, hogy az is különleges időpont legyen *hogy ebben mi a különleges, annak kiderítését rátok bízom ;-)*.

Ha kicsit jobban figyeltünk volna a Twitterre, tudhattuk volna, hogy valamire készülnek... November 4-én a következő kép jelent meg a Sabbath facebook oldalának falán:
November 9-én egy újabb kép, annyi szöveggel, hogy 11.11.11. és egy linkkel (http://bitly.com/goandbeware), ami egy Los Angeles-i nightclub helyét mutatja meg. Gondolom itt volt a bejelentés...
A következő bejegyzésben már nem titkolóznak:


És itt a hivatalos bejelentés:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése