2011. október 12., szerda

Black Sabbath - a dal, ami megváltoztatta a zenét

1970. február 13, péntek. Megjelent a Black Sabbath zenekar első, Black Sabbath című lemeze, ami első számának címe csak így egyszerűen: Black Sabbath. Ez az a dal, ami örökre megváltoztatta Ozzyék életét és nem mellékesen a zene történetét...

A nóta szövegét Ozzy és Geezer írta, miután megnézték a Black Sabbath című horrorfilmet (erről bővebben már itt írtam), de igazából Dennis Wheatley okkult író munkája inspirálta, illetve egy furcsa élmény, ami Geezert érte: még az Earth-ös időkben kapott Ozzytól egy könyvet a boszorkányságról. Ezt egy este lefekvés előtt egy polcra tette, ám amikor éjjel felriadt  a rémálmából, az ágy végében egy sötét árnyat látott, ami eltűnt, de amint reggel kiderült, a könyvvel együtt. Ennek hatására írták meg a szöveget.

Ez a baljós szöveg és a hozzá írt sötét hangulatú zene indította el az akkor még blues-rockot játszó Earth zenekart a Black Sabbath-tá válás útján. A nóta hangulata felülmúlhatatlan, ilyen erővel talán azóta sem tudták megjeleníteni a félelmet és rettegést.

A szöveg:
What is this that stands before me?
Figure in black which points at me
Turn around quick, and start to run
Find out I'm the chosen one
Oh no
Big black shape with eyes of fire
Telling people their desire
Satan's sitting there, he's smiling
Watches those flames get higher and higher
Oh no, no, please God help me
Is it the end, my friend?
Satan's coming 'round the bend
people running 'cause they're scared
The people better go and beware
No, no, please, no

1 megjegyzés:

  1. "a könyvvel együtt" Hát, igen van a történetnek pár változata :-D Nagyon örülök a blognak és az együttes létezésének!

    VálaszTörlés