2011. április 4., hétfő

Black Sabbath - a kezdetek

Úgy gondoltam, illene kicsit megismerkedni az eredeti zenekarral, csak hogy tudjuk, hogy miről van itt nagyba' szó ;-) A leírást a Wikipédián találtam, onnan ollóztam össze önkényesen és egészítettem ki a megjegyzéseimmel.



Earth
Tony Iommi és Bill Ward már a Mythology nevű blues együttesben is együtt zenélt, John "Ozzy" Osbourne *ki gondolta volna, hogy becsületes neve is van Ozzy apánknak ;-)* és osztálytársa, Terence "Geezer" Butler pedig 1967 őszén megalapították a rövid életű Rare Breedet, majd 1968-ban ismét összekerültek a The Polka Tulk Blues Band soraiban, ahol már Iommi és Ward is zenélt Jimmy Philips gitáros és Alan "Aker" Clarke szaxofonossal együtt. Ezt a csodálatos nevet Ozzy találta ki, miután az anyja fürdőszobájában megpillantott egy hasonló nevű hintőpor márkát :-D Ezt később lerövidítették Polka Tulkra, majd megváltoztatták Earthre (amit Ozzy gyűlölt). A névváltoztatást követően Phillips és Clarke elhagyta a zenekart, így alakult ki a klasszikus Osbourne-Iommi-Butler-Ward felállás.Ebből az időből meghallgatható egy felvétel itt.

Earth
Az Earth a korszaknak megfelelő blues-rockot játszott, viszonylag sokat koncertezett, egy alkalommal felléphettek a Jethro Tull előtt is, pont aznap amikor kirúgták Mick Abrahams gitárost.
Tony Iommi a Jethro Tullban
1968 decemberében Tony Iommi kilépett az Earth soraiból, és elfogadta a Jethro Tull meghívását. Iommi csak pár hónapig volt a Jethro Tull tagja és csak egyszer lépett fel velük, akkor azonban a Rolling Stones híres "Rock and Roll Circus"-ában. (jobbra)


Earth
Iomminak nem tetszett Ian Anderson munkamódszere, így 1969 januárjában visszatért az Earth soraiba. Mivel még egy Earth nevű formáció is létezett, a zenekar tagjai elhatározták, hogy nevet változtatnak. Egy közös mozilátogatás alkalmával nézték meg Boris Karloff *a klasszikus Frankenstein* Black Sabbath című filmjét. A Mario Bava által rendezett film olyan hatással volt rájuk, hogy Butler írt egy hasonlóan okkult témájú dalt, amelynek a Black Sabbath címet adta. *Az olasz film eredeti címe egyébként I tre volti della paura (A félelem három arca) volt, és három horrortörténetet tartalmazott, amiket Karloff mutatott be. Én semmilyen jelet nem találtam arra, hogy miért adták neki az angolok a Black Sabbath címet, mindenesetre örüljünk neki, mert nagyon hülye név lett volna a zenekarnak az eredeti olasz cím ;-) Bár Ozzynak lehet, hogy tetszett volna, elég ha csak a The Polka Tulk Blues Band névre gondolunk :-)*

Később a Sabbath újraegyesülési koncertjén azt mondták, hogy Geezer egyik éjszaka egy sötét dolgot látott az ágya végében, másnap pedig észrevette, hogy az egyik okkult könyv, amit Osbourne-tól kapott, eltűnt. Állítólag ez ihlette a dalt. A szerzemény alapján 1969 augusztusában választották zenekarnévnek a Black Sabbathot, amelynek jelentése "fekete szombat", és amelyből a "sabat" a zsidók szent napját jelenti.


Black Sabbath
Butler imádta Dennis Wheatley fekete mágiáról szóló regényeit, ennek hatására egyre keményebb zenét kezdtek játszani, okkult témájú dalszövegekkel *erről majd még írok később*. Az immáron Black Sabbath néven koncertező formáció nagy meglepetést okozott újszerű hangzásával a korábbi rajongóinak. Főleg akkor, amikor még az Earth néven játszott dalok is a koncertprogram részét képezték. Ezután direkt írtak sötét tónusú szövegeket és baljós riffeket, hogy zenei választ adjanak a horrorfilmekre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése