2011. április 7., csütörtök

War Pigs

Ezzel a bejegyzéssel kezdetét veszi egy sorozat, amiben az általunk játszott Black Sabbath nóták hátterét tárom elétek ;-) Az első a sorban természetesen a War Pigs, amivel mi is kezdtük az első bulinkat.

A War Pigs a Sabbath 1970-es második albumának, a Paranoidnak a nyitószáma. A dátum miatt sokan azt gondolják, hogy a zenekar a dalt a vietnámi háború ellen írta, de ez egyáltalán nem biztos, mivel az akkori koncerteken a szám alatt II. világháborús jeleneteket vetítettek. De a tagok emlékezete sem egyértelmű, Geezer Butler szerint a dal "a vietnámi háború ellen szól, arról, hogy az összes háborút gazdag politikusok és emberek indítják az anyagi haszonért és elküldik a szegényeket meghalni értük", míg Ozzy szerint "semmit sem tudtunk Vietnámról. Ez csak egy háborúellenes dal."

Bill Ward úgy emlékszik, hogy először a svájci The Beat Club-ban dolgoztak a dalon 1968-ban, Tony Iommi szerint eredetileg egy jam sessionből alalkult ki a dal.

Eredeti címe "Walpurgis" volt, ami a boszorkányszombatról szólt, a banda gyakran játszotta élőben különböző szövegekkel, ám a lemezgyár nyomására a lemez felvétele közben megváltoztatták a címet és a szöveget, mert azok "túl sátánistának" találták. Ekkor döntött a Sabbath a háborúellenes téma mellett.

Külön érdekesség, hogy a dal levezető, második része saját címmel rendelkezik (Luke's Wall), amivel a banda kéttagú road csapatának, Geoff "Luke" Lucasnak és Richard "Spock" Wallnak állítottak emléket.

A War Pigs-et rengetegen feldolgozták (Overkill, Bathory, Tesla, Dream Theater, Moby, Pearl Jam,...), ezek közül a legismertebb alighanem a Faith No More, akik stúdiólemezen és koncertfelvételen is megjelentették. Számunkra emlékezetes pillanat volt, amikor egy Fuckinson koncert után lelkesen odajött egy srác, és megköszönte, hogy olyan királyul elnyomtuk azt a FNM számot, mi meg néztünk nagy szemekkel, amíg leesett a dolog... Innen is látszik, hogy megéri folytatni a kultúrmissziónkat :-)


Végezetül itt a szöveg, amibe mostanában egyre ritkábban szoktam belezavarodni ;-)
Generals gathered in their masses
Just like witches at black masses
Evil minds that plot destruction
Sorcerers of death's construction
In the fields the bodies burning
As the war machine keeps turning
Death and hatred to mankind
Poisoning their brainwashed minds
Oh lord yeah!

Politicians hide themselves away
They only started the war
Why should they go out to fight?
They leave that role to the poor

Time will tell on their power minds
Making war just for fun
Treating people just like pawns in chess
Wait 'til their judgement day comes
Yeah!

Now in darkness world stops turning
Ashes where the bodies burning
No more war pigs have the power
Hand of God has struck the hour
Day of judgement, God is calling
On their knees the war pig's crawling
Begging mercy for their sins
Satan laughing spreads his wings
Oh lord yeah!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése