2011. április 20., szerda

N.I.B.


Az N.I.B. egy klasszikus Black Sabbath nóta, ami az első lemezükön jelent meg és az Evil Woman után a második kislemez az albumról. Tulajdonképpen egy egyszerű, szokványos szerelmes dal, azzal az apró huncutsággal, hogy a szerelmes hősünket úgy hívják, hogy Lucifer ;-).

A másik titokzatos dolog a dallal kapcsolatban, hogy vajon minek a rövidítése a cím. Ezt is el fogom árulni... ;-)


A szöveg Lucifer szemszögéből mutatja be a történést. Páran úgy gondolták, hogy a dalban Lucifer a hallgatót akarja elcsábítani, de ezt a szövegíró, Geezer Butler tisztázta: "A dal arról szól, hogy az ördög szerelembe esik és teljesen megváltozik és pozitív személlyé válik". Az az igazság, hogy nekem rögtön ez jött le a szövegből :-).

Az N.I.B. Geezer Butler basszusszólójával kezdődik, amit néhány USA-beli kiadáson "Basically" külön címmel is illettek, pedig egyben vették fel az egészet, ez hallatszik is, mikor átvált az N.I.B. torzított intrójába.


De mit takar a cím? A legelfogadottabb magyarázat a "Nativity in Black" (feketében születés), vagy ritkábban "Name In Blood". A Nativity in Black azért is kézenfekvő magyarázatnak tűnik, mert két Black Sabbath feldolgozás album is ezt a címet kapta.



A valóság ennél sokkal prózaibb és szórakoztatóbb :-) Geezer Butler egy 1992-es interjúban elárulta, hogy a cím egyszerűen csak Bill Ward kecskeszakállára utal, amit ezidőtájt viselt, ami a banda szerint olyan formájú volt, mint egy toll hegye (pen nib): "Eredetileg Nib volt a cím, amilyen Bill szakálla volt. Amikor az N.I.B.-t írtam, nem gondolkodtam címen, úgyhogy egyszerűen csak Nib-nek hívtam Bill szakálla után. A pontokat azért tettem a betűk közé, hogy érdekesebbé tegyem a címet."


Egy feldolgozás a sok közül a Type O Negative-tól:


A dal szövege:
Oh yeah!

Some people say my love cannot be true
Please believe me, my love, and I'll show you
I will give you those things you thought unreal
The sun, the moon, the stars all bear my seal

Oh yeah!

Follow me now and you will not regret
Leaving the life you led before we met
You are the first to have this love of mine
Forever with me till the end of time

Your love for me has just got to be real
Before you know the way Im going to feel
Im going to feel
Im going to feel

Oh yeah!

Now I have you with me, under my power
Our love grows stronger now with every hour
Look into my eyes, you will see who I am
My name is Lucifer, please take my hand



Forrás: Wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése