2011. június 23., csütörtök

Fairies Wear Boots

Black Sabbath - After Forever / Fairies Wear Boots
Na ez az a nóta, aminek számomra talán a legegyértelműbb volt a szövege, utánaolvasva viszont nagyon érdekes találgatásokat találtam, és még most sem tiszta teljesen a kép...

A szöveg:
Goin' home, late last night
Suddenly I got a fright
Yeah I looked through a window and surprised what I saw
A fairy with boots and dancin' with a dwarf,

All right now!

Yeah, fairies wear boots and you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
Yeah Fairies wear boots and you gotta believe me
I saw it, I saw it with my own two eyes,

Oh all right now!

Yeah, fairies wear boots and you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
Yeah Fairies wear boots and you gotta believe me
I saw it, I saw it with my own two eyes,

All right now!

So I went to the doctor
See what he could give me
He said "Son, son, you've gone too far.
'Cause smokin' and trippin' is all that you do."

Ez alapján számomra teljesen tiszta volt, hogy a dal főhőse *nevezzük Ozzynak ;-)* hazafelé battyogva arra lett figyelmes, hogy egy ablakon benézve egy tündért lát, aki csizmában egy törpével táncol, és erre meg is mer esküdni, mert a két szemével látta. De amikor elment a dokihoz, az azt mondta, hogy túl messzire ment, mert már csak füvezik és bélyeget nyom. Ennyi...

Ezt megerősítette Tony Iommi is, amikor azt mondta, hogy a dal címe akkor keletkezett, amikor "Geezer és Ozzy kint füstöltek és láttak egy tündért rohangálni csizmában. Amennyire Tony tudja, a cím nem egy skinhead támadásból eredt." MI VAN???

Ezzel szemben Geezer Butler a "Classic Albums: Black Sabbath's Paranoid" című dokumentumfilmben azt állítja, hogy a dalt valóban egy skinheadekkel lezajlott összecsapás inspirálta, akiket aztán a dalban lekicsinylően tündéreknek hívtak.

Hol itt az igazság? A dalban sehol sincs utalás sem skinheadekre, sem összecsapásra, kifejezetten csak a drog hatásairól van szó. Kicsit utánagugliztam a témának, elolvastam jó pár fórumot is róla, a következőket találtam:
  • Akkortájt már valóban voltak skinheadek Angliában, akik akkor még nem voltak rasszisták, sokkal inkább punkok és anarhisták. Általában csizmát viseltek.
  • A zenekart 1970-ben megtámadta egy csapat skinhead egy buli után, Tony Iommi meg is sérült, le kellett mondaniuk a következő koncertet.
  • Ozzy azt mondja az önéletrajzában, hogy "sokan mondták neki, hogy miről szól a dal, de ő még mindig nem tudja". :-)
  • Hugh Gilmour szerint, aki a Sabbath borítóit tervezte újra, ezt írta a Paranoid újrakevert változatához: "a zenekar több számot írt a drogok hatásairól és ártalmairól, mint Belzebúb imádatáról *megjegyzés tőlem: én még egy olyannal sem találkoztam, erről később írok még*, ez alól a Fairies Wear Boots sem kivétel, bár a címe egy skinheadekkel történt balhéból jött".
  • Állítólag a Sabbath mondta, hogy valóban volt ilyen támadás, ahol a skinheadek gyáván megfutamodtak, ezért nevezik őket gúnyosan tündéreknek a dal címében.
Források: Wikipedia, Songfacts

Én ebből önhatalmúlag a következő történetet kerekítettem ki: volt egy összecsapásuk skinheadekkel, ami után elnevezték őket csizmás tündéreknek, innen jött a cím. Aztán később ez a kifejezés megihlette Geezert *aki Ozzyval együtt az ihlethez némi külső segítséget is igénybe vett ;-)*, és ezeket a tapasztalatokat írta le ebben a rövid szövegben. Innentől tulajdonképpen mindegy, hogy az ablakon benézve egy tündért vagy egy skinheadet látott a manóval táncolni, a lényeg az, hogy hova vezet a mértéktelen drogozás...

A dal bevezető instrumentális részének egyébként külön címe is van, ez a "Jack the Stripper", ami egy ismeretlen sorozatgyilkos elnevezése, aki az 1964 és 1965 közötti "meztelen gyilkosságokat" követte el Londonban ("nude murders", ismert még a "Hammersmith murders" és "Hammersmith nudes" esetként is). A bűnügy és az elnevezés is hasonlít a hírhedt Hasfelmetsző Jack-hez (Jack the Ripper) , aki hat -esetleg nyolc- prostituáltat ölt meg 1888-tól kezdve. (Wikipedia)

A végére már csak egy érdekes egybeesés kívánkozik: a Sabbath Szombat legelső koncertje egy skinhead balhé miatt szakadt félbe... Véletlen? ;-)

Végezetül egy videó, hogyan nyomták mostanában a Fairiest az öregek, meg egy kis interjú velük közben:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése