2011. július 11., hétfő

Sabbath Szombat a Hammerworld-ben

A Hammerworld 2011. július-augusztusi számában teljes fél oldalt szentelt a Sabbath Szombatnak. Ha nem derülne ki belőle egyértelműen, az interjú Mikkával készült, de azért a többiek is hozzátették a magukét a válaszokhoz. A lapot lehet még kapni az újságosoknál, úgyhogy uccu neki, szerezze be, aki meg akarja mutogatni majd az onokáinak ;-)

Az interjú természetesen nem teljes terjedelmében jelent meg a Hammerban, ennél jóval többre volt kíváncsi Lénárd Laci, de csak ennyi fért a papírra. Itt viszont van hely bőven, úgyhogy íme a teljes interjú:


Felállás:
Árva Máté - dob
Árva Szilárd - basszusgitár
Makári “Maki” Zoltán - mikrofon
Vékony Zoltán - szólógitár
Völgyesi Miklós - gitár

Korábbi, jelenlegi bandák:

Korábban: Primator (Zoli, Miklós), Honeymoon in Hell (Maki), Heavy Fuckinson Band (Maki, Miklós), PH (Máté, Szilárd, Zoli, Miklós), Freevol (Szilárd)
Jelenleg: Shiva (Zoli), Crazy Dayz (Máté)

Megalakulás ideje?
2011. február

Sztori:
Zolival már több, mint húsz éve együtt muzsikálunk. Még 1990-ben alapítottuk a Primator zenekart Makón. Leginkább saját nótákat játszottunk, de azért egy-két Metallica, Anthrax dal is belekerült a műsorunkba. Öt év után az élet úgy hozta, hogy Zolival egy időben Szegedre költöztünk, így a makói zenekart nem tudtuk tovább folytatni.
Én közben beléptem a Fuckinsonba, ahol Maki volt az énekes. Rögtön kiderült, hogy a zene mellett emberileg is egyformák vagyunk, így egy életre szóló barátság szövődött közöttünk. A műsor magját Black Sabbath, Deep Purple, AC/DC és Jimi Hendrix dalok alkották. Ennek a zenekarnak néhány gyönyörűen viharos közösen leélt év után 1996-ban vége lett, mert akkorra kicsit elegünk lett a R&R életformából. Mint mindenben, ebben is maximalisták voltunk, kivéve szerencsére a drogokat. De azon kívül minden megvolt, ami ezzel jár…
Maki családalapításon törte a fejét, én is lazítani akartam egy kicsit. Kapóra jött, hogy Zoli még mindig banda nélkül tengette napjait, és a régi Primator és a szegedi Holdcore zenekar romjain megalapítottuk a PH-t. Az együttes 15 éve alatt vagy harminc saját dalt írtunk, de mégsem ez hozta meg a “sikert”. A véletlen úgy hozta, hogy egy motoros fesztiválra hívtak minket, de úgy, hogy ismert magyar dalokat nyomjunk. Ekkor csináltuk meg a több, mint tíz évig játszott feldolgozás műsorunkat P.Mobil, P.Box, Pokolgép, Dinamit, Beatrice és régi Edda számokból.
Az Árva testvérek közül Máté csatlakozott először hozzánk. 16 évesen került a PH-ba, és fiatal kora ellenére nagyon érett dobolást produkált. Volt honnan tanulnia: az apjának köszönhetően gyerekkora óta brit rockzenén nevelkedett. A testvére, Szilárd lett pár koncert erejéig a sofőrünk. Az utazások alatt összebarátkoztunk, és mivel basszusgitáros volt - éppen akkoriban basszusgitáros problémáink voltak - kipróbáltuk. Bevált.
Tavaly az énekesünk kiment Angliába. Egy darabig kölcsön énekessel dolgoztunk, de végül úgy döntöttünk, határozatlan ideig szüneteltetjük a PH-t.
A Sabbath Szombat megalakulásakor csak az énekes személye volt kérdés, de csak egy percig. Mivel Makival minden buli alkalmával zenekart alapítottunk - amelyekből kijózanodás után nem lett semmi - így nem volt kérdéses, hogy kit kérünk fel a feladatra. És ő 15 év kihagyás után két másodperc gondolkodással elvállalta.

Hogy jött a Sabbath tribute ötlete? Miért tribute, miért Sabbath?
Ez év elején egy kocsma asztalánál üldögélve beszélgettünk arról, hogy mi legyen. Tapasztalataink azt mutatják, hogy saját dalokkal nagyon nehéz érvényesülni. Nem lehetetlen, de nem is egyszerű. Ezért döntöttünk a feldolgozások mellett. Ezeket a dalokat már mások sikerre vittek, nekünk csak jól el kell játszani. :-) A Black Sabbathon meg igazából nem sokat kellett gondolkodni, hiszen mindannyiunknak kedvence. Ráadásul nyugodt szívvel elmondhatjuk, hogy a Black Sabbath minden heavy metal gyökere, mégsem olyan ismert, mint azt megérdemelné. Ezért egyfajta küldetésünk is az, hogy megismertessük a nagy őst mindenkivel. A blogunkon emiatt igyekszünk nem csak magunkról, hanem a Sabbath-ról is mindenféle érdekes dolgot megosztani.

Melyik korszak és miért?
Egyelőre kronológiai sorrendben haladunk a lemezekkel, nem csak az időrend miatt, hanem mert egyértelműen azokon a lemezeken jelentek meg a nagy klasszikusok. Maki hangja is inkább Ozzy hangjához áll közelebb, mint mondjuk Dio vagy Tony Martin hangjához, így ez a tény is a régebbi lemezek felé mozdít el minket.

Nálad hogyan indult a Sabbath-szerelem? Mikor találkoztál először a banda zenéjével?
Meglepő módon, elég későn ismertem meg őket. 1994-ben húszévesen találkoztam a muzsikájukkal először, mert a Fuckinsonban játszottunk tőlük jó pár dalt, és emiatt kellett megismernem a munkájukat. Valóban szerelem lett belőle, ráadásul első látásra. Bár ez esetben inkább első hallásra. :-)

Melyek voltak az első dalok a próbán?
Természetesen azok, melyeket minden rockgitárosnak illik ismerni. Iron Man, Paranoid, War Pigs.

Mekkora most a program, mi várható még?
Próbáról próbára növekszik a műsor. Tíz dalt tanultunk meg eddig három hónap alatt. Első hallásra kevésnek tűnhet, de nem az. Minden nótát alaposan kielemzünk, és olyan részletességgel rakjuk össze, mintha mi magunk írtuk volna. Itt-ott belenyúlunk, de csak ott, ahol úgy érezzük, hogy javítani tudunk az eredetin.
A terv az, hogy ne csak olyan dalokat játsszunk, amik koncerten jól előadhatók, hanem kevésbé ismert, nem igazán koncertre valókat is. Ha meghívnak minket megrögzött Sabbath rajongók, akkor az ő igényeiket is ki tudjuk elégíteni. Nagyjából hetente egy dallal bővül a repertoárunk, úgyhogy hamarosan készen állunk az önálló, egész estés koncertekre is.

Hány koncert volt eddig, melyik volt a legjobb?
Eddig háromszor csaptunk a húrok közé. Természetesen a szegedi bemutatkozó koncertünk volt a legjobb. Fantasztikus érzés volt látni, hogy olyan arcok bújtak elő megnézni minket, akik legutóbb 15 éve láthattak minket Black Sabbath nótákat játszani. Nem is csalódtak bennünk, mert ha színpad közelébe kerülünk és kitör belőlünk az állat, akkor bizony ott kő kövön nem marad...

Milyen volt a legelső fellépés?
Csodálatos. Makival 15 év után újból egy színpadon lenni nagyon furcsa, jó érzés volt. Volt egy kis félsz, de a War Pigs első hangjainál éreztük, hogy olyan, mintha tegnap lett volna az utolsó közös koncertünk. Kicsit nagyobb volt a drukk bennünk, mert mégiscsak egy teljesen új repertoárral álltunk ki a publikum elé.

Kinézetre is igyekeztek Sabbathosra venni a figurát?
Nem Black Sabbath imitátorok vagyunk, hanem feldolgozásokat játszunk. A Black Sabbath utánozhatatlan, tehát nincs is értelme utánozni. Azon túl, hogy jobb esetben nevetséges, rosszabb esetben szánalmas hatást keltene, ha megpróbálnánk külsőleg, viselkedésben utánozni Ozzyékat, nem is lennénk rá képesek, hogy az őszinte, felszabadult zenélés helyett szerepeket játsszunk.
Úgyhogy arra ne számítson senki, hogy Maki értelmetlenül motyogva csoszog fel-alá a színpadon, bár azt azért kinézem belőle, hogy előbb-utóbb beszerez egy szódásüveget vagy permetezőt a közönséget locsolni :-)
Zeneileg azért igyekszünk visszaadni az eredeti dalokat, persze a saját egyéniségünket hozzáadva.

Két gitárral játsszátok a Sabbathokat. Hogyan hangszerelitek át a dalokat?
Könnyebb volt, mint elsőre gondoltuk. Geezer Butler nagyon finom, érthető, érezhető futamokat játszik a szólók alatt, amihez sikerült megtalálni a középutat. Így gitárkíséret is van, de nem is öljük meg a basszus témákat. Iommy egyébként sokszor két gitárszólamot játszik a lemezeken, ezeket is igyekszünk megvalósítani élőben.

A szólókat egy az egyben nyomjátok?
Nem teljesen. A vezértémák megvannak, de a többi Zoli keze munkáját dicséri. Magam hajlamosabb vagyok lekoppintani a szólókat, de én csak elvétve tekerek. Meghagyom a nagyoknak. :-)

A Paranoid mellett melyik a legismertebb Sabbath dal a programban? Mi az, ami sikert, beindulást hoz a bulikon?
Elsőre az Iron Man és az NIB jut az eszembe, meg persze a War Pigs, amiről volt, hogy azt hitték, hogy Faith No More nóta. Persze sokan nem tudják a dalok címeit, így csak akkor ismerik fel őket, amikor már játsszuk. Ilyen az Electric Funeral vagy a Symptom of the Universe.

Véleményed az alábbi Sabbath albumokról?


Black Sabbath
Az első csoda. Olyan számokkal, mint a The Wizard, N.I.B. vagy éppen a névadó Black Sabbath. El tudom képzelni 1970-ben, amikor megjelent, mennyi áll eshetett le Angliában. :-) Megjegyzem, szerintem a Süsü a sárkány egyik betétdalának témáját a Sleeping Village című dalból nyúlhatták. :-)

ParanoidAz isten! Számomra a legkedvesebb. Minden idők egyik legnagyobb dalának tartom a War Pigs-et, és mindjárt az elején ezzel nyitnak. Ez az a lemez, amelyről minden dalt meg fogunk tanulni.

Master Of Reality
Egy újabb klasszikus, alig egy évvel az első album megjelenése után, amiről majdnem minden dalt élőben is rendszeresen játszottak Ozzyék, nem véletlenül. A Children of The Grave témáját valószínűleg minden germán gitáros álmából felriasztva is el tudja játszani ;-)

Vol.4.
Ezen a lemezen már erősen érződik, hogy ebben az időben a drogokkal való küzdelmükben nem ők voltak felül… Sokkal többet kísérleteztek, mint korábban, megjelentek billentyűsök, vonósok is a dalokban a metálos riffek mellett. A Snowblind mellett itt került napvilágra az első hagyományos értelemben vett lassú daluk, a Changes, amit Ozzy később a lányával is feldolgozott duett formájában.

Sabbath Bloody Sabbath
Itt már egyre jobban eltértek a klasszikus első lemezek hangulatától, egyre több a vonós és a szintetizátor. Azért persze nem puhultak el teljesen, a Sabbath Bloody Sabbath így is leszakítja az ember fejét...

A nem-Ozzy korszakból melyik a kedvenc lemezed?
Nehéz kérdés. Talán a Heaven and Hell és a Cross Purposes.

A Gillanes Born Againről mi a véleményed?
Szeretem Ian Gillant és ezért ez egy érdekesség számomra. De nem tartozik azon lemezek közé, amelyeket minden nap hallgatok. A fáma szerint nem is Black Sabbathként akarták kiadni, csak a kiadó ragaszkodott a Black Sabbath névhez.

Élőben láttad már a Sabbathot? Mikor, hol, milyen volt?
Ó, hát persze! 1998-ban volt az a csodálatos koncert, amikor Ozzyval léptek fel Budapesten. Akkor még nem tudtuk, de a Sabbath Szombat minden tagja ott volt ezen a koncerten, csak egymástól függetlenül. Én Makival és Zolival mentem, és tudomásom szerint mi vagyunk az egyedüli magyar zenészek, akik szerepeltek Black Sabbath albumon, mivel a később megjelent Ozzy Rules Budapest bootlegen több alkalommal is tisztán hallható a háttérben a beszélgetésünk. Jókor álltunk jó helyen. :-)
Az a buli felejthetetlen… Amikor megszólaltak a légvédelmi szirénák, becsoszogott Ozzy bácsi és beleböfögte a mikrofonba, hogy „Hárjufakindoin”, egymásra néztünk Makival. Mindkettőnk keze az égnek, és mindkettőnk arcán folytak a könnyek. A mai napig hátborzongató újra átélni azt az élményt a koncertfelvételt hallgatva.

Talákoztatok már a Sabbath tagjaival?
Sajnos nem. Bár Maki már egyszer megálmodta, hogy miközben a szegedi Borfesztiválon játszunk, megjelenik Ozzy a tömegben, aztán kis unszolásra beszáll egy kis jammelésre. :-) De erre azt hiszem, még várnunk kell :-D

Jelenlegi akció?
Jelenleg inkább a műsorkészítésre koncentrálunk, így nem szerveztünk koncerteket, ettől függetlenül érkeznek meghívások, amiknek örömmel eleget teszünk. Most akarunk néhány felvételt készíteni az eddigi anyagból, hogy megismertessük magunkat. A youtube-on van pár koncertfelvétel, de azok nem mérvadóak, hiszen azóta lejjebb hangoltuk a gitárokat, így az ének és a hangzás is jobb lett. Illetve a nyáron más szegedi tribute zenekarokkal akarunk közösen koncerteket szervezni, de ezeket most intézem, konkrétumokat még nem tudok mondani. A weboldalunkat érdemes figyelni, hiszen ott vannak friss információk, és ahogy megjelennek újabb hanganyagok, ott el lehet érni. Amikor van idő, egyéb érdekességeket is publikálunk dalokról, lemezekről, magáról a Black Sabbathról.

1 megjegyzés:

  1. Sziasztok!
    Gratulálok, hogy publicitást kaptatok MH-ben! Most olvastam az újságban pár perce... Csak így tovább, és várom a következő koncertet...
    RB (Rock-R Rádió)

    VálaszTörlés