2011. június 17., péntek

Paranoid - a dal

A Paranoid az a nóta, ami kikerülhetetlen, ha a Black Sabbathról van szó, hiszen nem maradhatott ki a műsorból akár Sabbath, akár Ozzy koncertről van szó. Természetesen mi sem hagyhatjuk ki, már csak azért sem, hogy visszaemeljük az őt megillető szintre, ahonnan -és itt most nagy levegőt véve igyekszem a legkulturáltabban és legvisszafogottabban fogalmazni-, szóval ahonnan egy általam nem túl sokra tartott zenebohóc a sárba taposta, csak hogy debil módra kiélhesse káromkodási kényszerét. A magyar motoros társadalom szégyene, hogy ezt a zenebohócot eltartja, sőt támogatja. Aki ismeri, az tudja miről beszélek, aki nem, annak nem segítek azzal, hogy leírom a nevüket, vagy a gusztustalan elferdítésük címét. Javaslom ne is keress rá, ha jót akarsz magadnak...

De térjünk vissza inkább a nótához, ami nem meglepő módon a Paranoid című albumon jelent meg, amit 1970 júniusában kezdtek el felvenni. Az viszont már meglepő, hogy a lemez címe eredetileg War Pigs lett volna, de a lemezkiadó megváltoztatta Paranoidra, mivel féltek a vietnámi háború támogatóinak reakciójától.

Maga a szám nem volt készen, amikor elkezdték felvenni a lemezt, ott írták meg a stúdióban. Bill Ward dobos így emléxik vissza rá: "Nem volt elég dalunk a lemezre, és Tony csak játszotta a Paranoid gitár riffjét és ennyi volt. Nagyjából 20-25 percig tartott megírni az elejétől a végéig."

Ez a 25 perc alatt összedobott töltelék szám rögtön 4. lett az Egyesült Királyság kislemezlistáján, 61. a Billboard Hot 100-on. A VH1 40 Greatest Metal Songs listáján a 34., a Rolling Stone a 250. helyre sorolta a Minden Idők 500 Legnagyobb Dala között, megszámlálhatatlan alkalommal szerepelt TV és mozi filmekben, feldolgozta a Megadeth, a Type O Negative, a Green Day, a Queens of the Stone Age és még rengetegen. A Metallica Ozzyval együtt nyomta el 2009-ben a Rock and Roll Hall of Fame 25. évfordulóján.








Finnországban a Paranoid ugyanolyan, mint a Free Bird az USA-ban, Raul Seixas Brazíliában vagy a Stairway to Heaven Angliában, amiket a közönség viccesnek tart koncert közben követelni. Tehát függetlenül attól, hogy a zenekar milyen zenét játszik, a koncert közben legalább egyszer felhangzik a "Soittakaa Paranoid!" ("Játsszátok a Paranoidot!") kórus. Ez biztos vicces lehet mondjuk egy Seal vagy Kylie Minogue koncerten, vagy mondjuk a három tenor előadásán... :-D

A szövegben semmi különleges csavar nincs, viszont rendkívül érzékletesen írja le egy paranoid ember gondolatait és kínlódását:
Finished with my woman
'cause she couldn't help me with my mind
People think I'm insane
because I am frowning all the time

All day long I think of things
but nothing seems to satisfy
Think I'll lose my mind
if I don't find something to pacify

Can you help me, occupy my brain?
Oh yeah
I need someone to show me
the things in life that I can't find
I can't see the things that make true happiness,
I must be blind

Make a joke and I will sigh
and you will laugh and I will cry
Happiness I cannot feel and
love to me is so unreal

And so as you hear these words
telling you now of my state
I tell you to enjoy life
I wish I could but it's too late
Forrás: Wikipedia

8 megjegyzés:

  1. a tö-tö-DÖM-re mindig odaverjük az asztalhoz a söröskorsókat :D

    VálaszTörlés
  2. Tetszik ez a szokás, csak ki ne löttyenjen a sör, mer' ugye inkább a pap szeme... ;-)

    Mondjuk a mi bulijainkon nemigen láttam még olyat, hogy valaki a Paraniod alatt ülve tudott maradni az asztal mellett :-)

    Persze ha konzervről megy, az más... :-)

    VálaszTörlés
  3. Dehumanizer Band2012. március 26. 17:25

    Én csak egyet nem értek: Elvileg a stúdióban írták a dalt a lemez felvétele közben, '70 nyarán. De akkor hogy játszhatták már 69-ben is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én semmi nyomát nem találtam, hogy játszották már 1969-ben. Segítenél?

      Törlés
    2. Dehumanizer Band2012. április 1. 20:15

      Például itt egy szetlista egy Henry's Blues House beli buliról
      http://www.setlist.fm/setlist/black-sabbath/1969/henrys-blues-house-birmingham-england-2bd308b2.html
      De ha ez nem is 100%-ig hihető forrás, van egy 1970 Júniusi Berlini felvétel, amin játszották a Paranoidot, de még más szöveggel.
      http://www.youtube.com/watch?v=ZheyDCDmt9E

      Törlés
    3. Dehumanizer Band2012. április 2. 18:51

      Viszont nem kötekedni akartam, mert Ozzy is így írta le a könyvében, csak kicsit furcsa volt nekem

      Törlés
    4. Én is a stúdiós "összedobtunk egy dalt" verziót ismerem. De lehet, hogy ez egy olyan régi legenda, hogy már ők is hisznek benne. Lehet, hogy Ozzy már akkor is túlzásba vitte a kábító vegyületek használatát, és amikor a stúdióban egy pillanatra magához tért, akkor meghallván a dalt ezt mondta: nicsak, egy új nóta. :-)

      Törlés
    5. A setlist az valóban gyanús, de szerintem ha már 69-ben meglett volna a War Pigs, a Paranoid meg az Iron Man, biztos nem hagyták volna le az első lemezről ;-)
      A berlini felvétel viszont teljesen hihető. A lemezt 1970. június 16-21-ig rögzítették, így június 26-án már játszhatták Berlinben. Tehát nem még más szöveggel, hanem már más szöveggel játszották :-) Bár szerintem Ozzy egyszerűen csak nem tudta megtanulni 5 nap alatt a szöveget, úgyhogy improvizált egyet menet közben ;-)
      Szerencsére a decemberi párizsi koncertre már megtanulta:
      http://youtu.be/2CQ2LFdO31Q

      Törlés