2011. július 19., kedd

Symptom Of The Universe


A Symptom Of The Universe az 1975-ös Sabotage albumon jelent meg, ami már a hatodik volt a sorban. Sokak szerint ez az egyik legelső thrash metal nóta /1975!!!/, de erről lesz szó még később...

A dal két részből áll, a durva első részt váratlanul egy akusztikus darab váltja, ahonnan már nem is térnek vissza a zúzáshoz. A váltás annyira szokatlan és a két rész annyira eltérő, hogy ezt a lírai második részt koncerten már nem is játszották *én legalábbis nem találtam még ilyet Ozzyval, viszont Tony Martinnal valóban végignyomták, ahogy Dehumanizer Band felhívta rá a figyelmemet*, emiatt elég ismeretlen is a dal befejező része. Nekünk is olyan szokatlan volt elsőre, hogy mi is lehagytuk a végéről, bár minél többet hallgatom, annál inkább kezdem megszeretni, szóval lehet, hogy egyszer majd előállunk a teljes eredeti verzióval.


A szöveget szokás szerint Geezer Butler jegyzi, egy álmát írta le *arra most kivételesen semmi sem utal , hogy az álomhoz igénybe vett volna növényi segédeszközöket ;-)*. A dalban sok utalást találunk
a világegyetem teremtésére, magára a teremtőre és teremtményére, emellett egyéb mitológiai elemek is felbukkannak (unicorn, Mother Goose). A szöveg álomképek egymásutánjából áll, úgyhogy inkább hangulata van a dalnak, mint hogy konkrétan szólna valamiről. Nekem személy szerint a harmadik szakasz első két sora a kedvencem, ez a kép nagyon megérintett.

A szöveg:
Take me through the centuries to supersonic years
Electrifying enemy is drowning in his tears
All I have to give you is a love that never dies
The symptom of the universe is written in your eyes

Yeah

Mother Goose is calling me back to her silver womb
Father of creation takes me from my stolen tomb
Seventh night the unicorn is waiting in the skies
A symptom of the universe, a love that never dies

Yeah

Take my hand, my child of love come step inside my tears
Swim the magic ocean I've been crying all these years
When our love will ride away into eternal skies
A symptom of the universe, a love that never dies

Yeah

Oh my child of love's creation, come and step inside my dreams
In your eyes I see no sadness, you are all that loving means
Take my hand and we'll go riding through the sunshine from above
We'll find happiness together in the summer skies of love
A zenére visszatérve: említettem, hogy sokak szerint ez a legelső thrash metal nóta. A hatása vitathatatlan, hiszen például a Metallica előszeretettel játssza a szám elejét koncerteken, feldolgozta a Sepultura és még számos zenekar, no és felbukkan természetesen kedvenc játékomban, a Brütal Legend-ben is.




De az elsőség kérdéses... Csak a pontosság kedvéért utánanéztem, és bizony a Stone Cold Crazy a Queentől már 1974-ben megjelent a Sheer Heart Attack albumon, ráadásul annak egy korai verzióját már 1970-ben játszották élőben, bár a végső formáját valóban 74-ben érte el. Ez persze nem von le semmit a Symptom és a Black Sabbath jelentőségéből, még az is lehet, hogy egymástól teljesen függetlenül találta fel a Queen és a Sabbath a thrash metalt :-)

És hogy bezáruljon a kör: a Stone Cold Crazy-t is feldolgozta a Metallica, 91-ben kaptak is érte egy Grammy-t. Aztán a Freddie Mercury emlékkoncerten James Hetfield élőben is elnyomta a Queen maradék tagjaival, de ebben a számban csak énekelt, mert a gitár itt egy bizonyos Tony Iommi nyakában lógott :-)

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem ennek a számnak a misztikus szövegét. Mother Goose magyarul Lúdanyó. 1998 körül szedtem le a szöveget a netről, és abban Mother Mooch volt, megint tanultam valamit :-)
    üdv:
    rettentó

    VálaszTörlés
  2. Dehumanizer Band2012. március 26. 16:46

    Tony Martinnal játszották az utolsó versszakot is, a Cross Purposes DVD-n meghallgatható, de YouTuben is fent van biztos

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van, már javítom is a cikket. Köszi!

      Törlés