2011. április 15., péntek

Sabbath vs. magyar feldolgozások

Szombaton újra ellátogattunk Tótkomlósra, ahol végre sikerült végigjátszanunk a műsort ;-), *meg még jóval többet is*. Iszonyat jó buli kerekedett belőle, annyira jól éreztük magunkat a közönséggel együtt, hogy jó pár nem tervezett ráadást is hozzá kellett toldanunk a műsorhoz.

Szembesültünk viszont egy olyan problémával, amiről nyilván tudtunk a kezdetektől fogva, de most vált igazán hangsúlyossá.


A helyzet ugye az, hogy a zenekar 4/5-e a PH zenekarból jött, tehát gyakorlatilag csak én vagyok új a csapatban. A PH-ról majd ők írnak, ha akarnak, a lényeg az, hogy amikor a két elődzenekarból megalakultak, hozták mindkettőből a saját számokat, aztán írtak is egy nagy szatyornyit, és azokkal léptek fel mindenfelé. Aztán az idő múltával és a közönség kérésére belevettek a műsorba egy-két régi klasszikus magyar szám feldolgozását, amiket nyilván nagyon értékelt a zsűri ;-). Annyira, hogy egyre több feldolgozást kellett bevenni, amikhez viszonyítva a saját számok nyilván kevésbé ismertek és népszerűek voltak, emiatt szépen lassan ki is koptak a repertoárból, és a PH az évek során átalakult magyar feldolgozásokat játszó zenekarrá.

Ezt a korszakot szerették volna lezárni, és egy újat nyitni a Sabbath Szombattal. Az első koncertek viszont már le voltak kötve korábban, a teljes Sabbath műsor még nem állt össze, ezért kitaláltuk, hogy ha már úgyis a PH-s régi magyar műsorért hívtak meg minket, akkor csinálunk egy Sabbath Szombat bemutatkozó koncertet, utána meg eljátszunk jó pár magyar számot még utoljára, mint PH búcsúbuli. Ez akkor nem jött össze, másodszorra viszont hatalmas buli lett belőle.

A gond az, hogy ezt nem szeretnénk tovább folytatni, pedig nagyon nehéz lesz ebből kitörni, mivel a legénységet úgy ismerik, mint a PH-t, aki magyar feldolgozásokat játszik, ráadásul Tótkomlóson már a Sabbath Szombat is ebben a cipőben jár...

Arról persze szó nincs, hogy nem szeretnénk ezeket a klasszikus magyar rockzenéket, hiszen ezeken a dalokon nőttünk fel, belénk vannak épülve ugyanúgy, mint azoknak, akik eljönnek a bulinkra. Az meg különösképpen nyilvánvaló, hogy ezekkel a számokkal sokkal könnyebb és nagyobb sikert lehet elérni, hiszen a Paranoid és az Iron Man kivételével azért túl sok Black Sabbath nóta nincs a köztudatban, a Kétforintos dalt meg A zöld, a bíbor és a feketét viszont mindenki ismeri és örömmel bömböli a zenekarral a refrént *csak most gondolkodtam el rajta, hogy a Black Sabbathokban nincs is refrén, ez eddig fel sem tűnt*.

Szóval dönteni kell, hogy játszunk-e magyar dalokat, vagy sem. Köztes megoldás nincs, mert már ha csak egy-két magyart játszunk, akkor úgy fogunk járni, mint a PH, hogy előbb-utóbb az egész műsor abból fog állni. Ezt pedig nem akarjuk, úgyhogy maradnunk kell a kizárólagos Sabbath műsornál. Ez van...

Persze nem kizárt, hogy lesz még PH koncert, ahol csak magyar feldolgozások fognak szólni, de a Sabbath Szombat a BS-é :-)

Én személy szerint még azt is szeretném, ha ugyanez a gárda elkezdene saját dalokat is írni, szerintem érdemes lenne kipróbálni. Azzal a zenekarral viszont Sabbathokat sem játszanánk... :-)

Végezetül egy kicsit hadd beszéljek haza: ha valaki magyar feldolgozásokat akar hallani, ajánlom látogasson el a Gálya zenekar koncertjeire, amiben az unokatesóm gitározik ;-)

3 megjegyzés:

  1. Azért nem lenne rossz végre egy magyar traditionális doom-csapat,olyan Sabbath-Count Raven-Orchid jelleggel.Ilyen még úgysem volt nálunk sose,csak nem túl invenciózus,egyforma sludge-stoner zenekarok.Ahogy ti a Sabbathokat nyomjátok,szerintem menne ez is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Először a Black Sabbath műsort szeretnénk teljesen összerakni, mert van még pár szám, amit feltétlenül el akarunk játszani ;-)

      Mindenesetre megvan bennünk az ambíció, hogy ugyanezzel a gárdával *természetesen más név alatt* nekiálljunk saját nótákat írni. Köszi a biztatást!

      Törlés
    2. Ja, az persze egyáltalán nem biztos, hogy tradícionális doom zenekar lesz belőle... mi is kíváncsiak vagyunk, milyen zene bukkan majd ki belőlünk. :-)

      Törlés